23 Nisan 2012 Pazartesi

Irkçılık Üzerine


Hiç derdimiz yokmuş gibi ülke futbolunda, tek düzgün olduğumuzu iddia ettiğimiz "ırkçılık" konusu tartışılıyor. Emre Bölezoğlu'nun Trabzonsporlu Zokora'ya "fucking nigger" demesi sonrası oyuncuya 2 maç ceza verildi. Avrupa'da en çok cezaların verildiği, tartışmaların olduğu konulardan biridir ırkçılık, özellikle İspanya ve İtalya'da Eto'o ve Balotelli'ye yapılanlar en önemli örnekleri. 

Türkiye'de ırkçılığa herkes karşı, en çok ta Çarşı tepkisini koyan taraftar grubu diyebilirim. Zamanında açılan "we are all Eto'o" pankartı gibi. Benim bu konularda şöyle bir görüşüm var. Her ülkede ırkçılık yapılır. Türkiye'de 75 milyon insan var ve bu 75 milyon insanın bir olmadığını biliyoruz. Bu kadar insan arasından 5-10 kişinin yaptığı ırkçılıktan sonra "Türkiye'de ırkçılık var" demek biraz acımasız bir yorum oluyor. Emre'nin yaptığını savunmak, insanlık ayıbıdır. Onun nasıl bir "insan" olduğunu herkes biliyor. 

Bizim ülkemizde sorun olan, fanatizmi yanlış yorumlamak. Twitter ve Facebook'ta sırf Fenerbahçeli diye Emre'yi delicesine savunan üstüne de " Annesine küfretmiş, az bile yapmış" diyenler var. Bu durumun hiç bir savunulacak yanı yok, ırkçılık bir insanlık suçudur ve cezası ağır olmalıdır. Şu olanlar İngiltere'de olsa, Emre'yi spordan men ederler. Sen bunu yapmazsan bu tarz insanlar her yerde ahkam keser. 

Hiç yorum yok: